Lion's mane informatiepagina

“Zowel culinair als medicinaal een geweldige paddenstoel”

Beschrijving

De lion’s mane paddenstoel is een unieke soort die nu steeds bekender wordt. De paddenstoel valt erg op door zijn unieke vorm. 

Lions mane heeft een aparte vorm en als je het openmaakt lijkt het qua structuur op een bloemkool. Het heeft geen voet en kan in de natuur erg groot zijn. De vrucht is in het algemeen tussen de 3 cm en 20 cm.

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhout.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te hoge  temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden. 

Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 3 graden, maar door de milde groei van het mycelium is het doorkweken met enige regelmaat nodig.

Speciale eigenschappen van de Lion’s mane paddenstoel

  • Unieke paddenstoel, qua vorm, geur etc.
  • Medicinale paddenstoel.
  • Schitterende paddenstoel (heeft wat weg van koraal).

Smaak

Lion's mane producten

De smaak van de lion’s mane vers is lichtelijk zuur en bitter. Gedroogd zijn deze smaakelementen minder dominant en heeft het meer een umami profiel. 

De textuur is vleesachtig, richting pulled pork . Als je het open maakt lijkt het op een luchtige bloemkool.

De paddenstoel is fragiel en de plekken die je aanraakt met je handen worden bruin, zwart. 

Na een paar dagen veranderd de kleur langzaam naar geel/wit 

Dit is het teken dat je de paddenstoel moet gaan gebruiken want niet lang daarna zal het bederven.

Om die reden zie  je de paddenstoel niet in de supermarkt, mede omdat het erg bederfelijk is.

Na het verhitten van de paddenstoel verliest het zijn witte kleur. De kleur is dan meer bruin/grijs.

Recepten

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de sterke vlezige structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vlees -en visvervanger.

Je kan er vegan hamburgers meemaken maar ook vegan crabcakes of een vegan pulled pork. Door het absorberende vermogen van de paddenstoel kan je het vrij gemakkelijk op smaak brengen. 

De lion’s mane paddenstoel is goed te combineren met olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, paprika, munt, peterselie, knoflook, gember, basilicum, oregano, citroen, bbq saus, brood, noedels, pasta, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde Lions mane)

  • Kcal. 375
  • Proteïne 20,46
  • Vetten 5,06
  • Koolhydraten 61,80
  • Suikers 20,90
  • Calcium 0,008
  • Koper 0,0016
  • Ijzer 0,006
  • Zetmeel 2,7   
  • Vitamines D 57 IU

Medicinale eigenschappen

Er zijn veel ontwikkelingen m.b.t. onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van Lion’s mane. 

De eerste resultaten wijzen erop dat het een positieve invloed heeft op het cognitief vermogen van mensen.  Het wordt geassocieerd met Alzheimer preventie, de eerste resultaten zijn veelbelovend, maar al deze onderzoeken staan nog in de kinderschoenen.

Kweken

Het substraat is door het vrij agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren. 

Substraat soorten waar het goed op kan groeien is (gematigde klimaatzone) hardhout.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 21-24°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 10 – 14 dagen
CO2: 5,000 – 40,000 ppm
Verse lucht: 1 per uur
Licht: n.v.t.

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: 10 – 15,6°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: 500-700 ppm 
Verse lucht: 5 – 8 per uur
Licht: 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 18 – 24°C
Vochtigheid: 90 – 95%
Tijdsduur: 4 – 5 dagen
CO2: <1,000 ppm
Verse lucht: 4 – 8 per uur
Licht 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer 7/14 dagen tot volgende oogst

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 90%

Ongeveer 2 á 4 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe lion’s mane te oogsten?

De lion’s mane kan je het beste oogsten als de eerste “tanden” beginnen te lopen dan is  de paddenstoel uitgegroeid. Hierdoor bezit het meer energie en kan je het 4 dagen langer in de koelkast houden.

Lion's mane synoniemen

Hericium erinaceus, Pruikzwam, Lion’s mane, Pom pom blanc, Monkey’s head, Sheep’s head, Bear’s head, Yamabushi-take, Mountain priest mushroom, Pom Pom, Hedgehog mushroom, Satyr’s beard, Houtou, Old man’s beard, Yamabushitake

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.