Bundelzwam informatiepagina
“Ook beter bekend als de Nameko”
Beschrijving
De bundelzwam is, vooralsnog, in de natuur alleen te vinden in Azië waar gematigde hardhout bossen zijn.
Een bundelzwam groeit alleen op hardhout. De soorten hardhout waar het graag op groeit is vooral eik en beuk.
Deze paddenstoel valt op door zijn slijmerige hoed. De hoed is ongeveer tussen de 3 – 8 cm groot. Een bundelzwam heeft een oranje/bruine gloed en groeit altijd in een cluster.
Het is een agressieve soort qua kolonisatie snelheid.
Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 1 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.
Speciale eigenschappen van de bundelzwam
- Slijmerige hoed.
- Snelgroeiend mycelium.
- Een exotische paddenstoel.
Smaak
Bundelzwam producten
De smaak van de bundelzwam vers is heel erg lekker. Dit komt vooral door de hoed. Alhoewel de geur van een ongekookte bundelzwam wat minder aantrekkelijk is, is dat niet het geval nadat je het gekookt hebt.
Een bundelzwam is perfect te gebruiken voor romige gerechten, het geeft een fijne romige umami smaak af.
Als je het wat langer kookt, dan komt de nootachtige smaak meer naar voren.
Recepten
Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de slijmerige hoed is het perfect voor romige sauzen. De paddenstoel kan je in zijn geheel of licht gesneden toevoegen.
Je kan er een romige pasta meemaken maar ook een risotto. In Japan wordt het veel gebruikt voor het maken van soep.
Het roerbakken van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is. Dit is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt en de slijmerige laag van de hoed oplost.
De bundelzwam is goed te combineren met boter, olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, koriander, munt, peterselie, knoflook, gember, basilicum, oregano, soja saus, paprika, prei, noedels, pasta, rijst en aardappelen.
Voedingswaarde (per 100 gram)
Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde bundelzwam)
- Kcal. 364
- Proteïne 33,65
- Vetten 3,91
- Koolhydraten 48,36
- Suikers 19,10
- Calcium 0,018
- Koper 0,0016
- Ijzer 0,016
- Zetmeel 2,5
- Vitamines D 38 IU
Medicinale eigenschappen
Momenteel zijn er nog te weinig studies gedaan die concrete resultaten hebben opgeleverd.
Kweken
Het substraat is door het agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren.
Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien zijn hardhout bomen zoals eik en beuk.
Incubatie fase
Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert.
Temperatuur: 24 – 29°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 14 dagen
CO2: >5,000 ppm
Verse lucht: 0 – 1 per uur
Licht: n.v.t.
Primordia fase
Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.
Temperatuur: 10 – 15,6°C
Vochtigheid: 98 – 100 %
Tijdsduur: 7 – 10 dagen
CO2: 500– 1000 ppm
Verse lucht: 4 – 8 per uur
Licht: 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)
Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.
Temperatuur: 13 – 18 °C
Vochtigheid: 90 – 95 %
Tijdsduur: 5 – 8 dagen
CO2: 800 – 1,200 ppm
Fresh air exchange: 4 – 8 per uur
Verse lucht: 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)
Per oogst ongeveer 10 -14 dagen tot volgende oogst.
Oogsten
Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %
Ongeveer 2 á 3 oogsten.
Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.
Hoe bundelzwam te oogsten?
De bundelzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 2 dagen langer in de koelkast houden.
Bundelzwam synoniemen
Bundelzwam, Nameko, Pholiota nameko, Slimy mushroom, Namerako, Slime Pholetia, Viscid mushroom, Slijmerige paddenstoel
Wil je ons volgen?
Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.
Samenwerking
Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.