Vanaf 40 euro gratis verzending in Nederland & vanaf 60 euro gratis verzending naar België.

Nebrodensis oesterzwam informatiepagina

“Een paddenstoel die onder IUCN bescherming staat”

Beschrijving

De nebrodensis oesterzwam is een eentje die op uitsterven staat. De paddenstoel is daarom officieel beschermd door de IUCN.

Een nebrodensis is alleen in het wild  te vinden in Sicilië en kan daar alleen maar groeien in een klein gebied waar kalksteen is. De paddenstoel is bedreigd geraakt door de hoge vraag en wildplukkers. Dit is sinds 2006 verboden.

Je kan deze paddenstoel gelukkig wel zelf cultiveren en het gaat op dezelfde manier als andere oesterzwammen.

De vrucht is meestal een kleine cluster van middelgrote  zwammen die een diameter hebben van ongeveer 5 tot 14 cm. Het heeft een kleine tot middelgrote voet.

Een nebrodensis oesterzwam wordt ook wel in de andere talen “de balein oesterzwam” genoemd. Dit is omdat het veel weg heeft van de baleinen van een walvis.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 2 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.

Speciale eigenschappen van nebrodensis oesterzwam

  • Een paddenstoel die op uitsterven staat.
  • Snelgroeiend mycelium.
  • Een gewilde paddenstoel in Italië & Japan.

Nebrodonis oesterzwam producten

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Lees meer

Smaak

Nebrodensis oesterzwam producten

De smaak van de nebrodensis vers is een combinatie tussen een grijze oesterzwam en een koningsoesterzwam. Het heeft een bondige structuur zonder dat het taai is.

De textuur is vleesachtig. Rauw heeft de paddenstoel een licht zure smaak.

Na een paar dagen veranderd de kleur langzaam naar grijs/wit en krijgt het een geurige visachtige aroma. Dit is het teken dat je de paddenstoel moet gaan gebruiken want niet lang daarna zal het bederven.

 

Recepten

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de sterke structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger.

De paddenstoel is geweldig om gewoon puur te eten, met een beetje boter en kruiden. Je kan het marineren en het op de bbq doen.

Maar de nebrodensis paddenstoel kan eigenlijk voor heel veel gerechten gebruikt worden.  

De nebrodensis oesterzwam is goed te combineren met olijfolie, boter, sesam olie, citroen, dille, witte wijn, rozemarijn, laurier, knoflook, gember, basilicum, oregano, soja saus, paprika, bosui, noedels, pasta, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde nebrodensis oesterzwam)

  • Kcal. onbekend
  • Proteïne onbekend
  • Vetten onbekend
  • Koolhydraten onbekend
  • Suikers onbekend
  • Calcium onbekend
  • Koper onbekend
  • Ijzer onbekend
  • Zetmeel onbekend 
  • Vitamines D onbekend

Medicinale eigenschappen

Er is nog geen onderzoek bekend naar deze oesterzwam soort.

Kweken

Het substraat is door het milde karakter van het mycelium niet in staat om snel te koloniseren. Het heeft een paar maanden nodig voordat het pas klaar is om te fruiten.

Substraat soorten waar het op kan groeien is hardhout.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 12 – 15°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 10 – 15 dagen
CO2: 20,000 – 40,000 ppm
Verse lucht: 0 – 1 per uur
Licht: n.v.t.

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: 0 – 4°C
Vochtigheid: 95%
Tijdsduur: 7– 14 dagen
CO2: 2,000 – 5000 ppm 
Verse lucht: 4 – 8 per uur
Licht: 500 – 1000  lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 12 – 15 °C
Vochtigheid: 95 – 97 %
Tijdsduur: 7 – 14 dagen
CO2: <1,200 ppm
Fresh air exchange: 4 – 8 per uur
Verse lucht: 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer  1/2 weken tot volgende oogst

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %

Ongeveer 2 á 3 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe Nebrodensis oesterzwam te oogsten?

De Nebrodensis kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 2 dagen langer in de koelkast houden.

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Lees meer
  • sporenspuit Nebrodonis

    Sporenspuit 10ml Nebrodensis (pleurotus nebrodensis)

    15,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit xlarge

    Paddenstoel growkit X-Large sporenspuit

    200,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit large

    Paddenstoel growkit Large sporenspuit

    150,00 
    Lees meer

Nebrodensis oesterzwam synoniemen

Nebrodensis, Pleurotus nebrodensis, Funciu di basilicu, Asafetida, White Elf Mushroom, White elf abalone, King mushroom, Akuratake mushroom, Abalone mushrooms, Elfe blache, Abalone, Weisse Elfe , Nebrodini Bianco, Witte Elf, White Ferula Mushroom, Ördögszekér laskagomba változat

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.