Vanaf 40 euro gratis verzending in Nederland & vanaf 60 euro gratis verzending naar België.

Tarragon oesterzwam informatiepagina

“De oesterzwam die ruikt naar dragon”

Beschrijving

Deze oesterzwamsoort is er een die heel erg vergelijkbaar is met de grijze oesterzwam. Het grootste verschil zit hem in het verschil qua geur. Het ruikt namelijk naar de kruid dragon.

De tarragon oesterzwam komt in het wild alleen voor in Groot-Brittannië (Wales, Engeland en Schotland). De paddenstoelen zijn daardoor best speciaal te noemen omdat ze zo beperkt beschikbaar zijn.

Een tarragon oesterzwam heeft meestal een cluster van kleine tot middelgrote zwammen die een diameter hebben van ongeveer 5 tot 15 cm. Het heeft een kleine tot geen voet.

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is op iep bomen.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Opslaan voor later gebruik moet het minimaal hoger zijn dan 3 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.

Speciale eigenschappen van de tarragon oesterzwam

  • Een paddenstoel die voornamelijk op iep bomen groeien.
  • In het wild alleen te vinden in Groot-Brittannië.
  • De paddenstoel ruikt naar dragon.

Tarragon oesterzwam producten

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • 1 liter paddenstoelenbroed rogge sporeless oyster

    1 liter paddenstoelenbroed rogge sporenvrije grijze oesterzwam (pleurotus ostreatus)

    20,00 
    Lees meer

Smaak

Tarragon oesterzwam producten

De smaak van de tarragon oesterzwam vers is vergelijkbaar met de grijze oesterzwam. 

Een tarragon oesterzwam heeft een licht zoete anijsachtiche geur. Qua textuur lijkt het erg veel op de grijze oesterzwammen.

Het is daarom net als de grijze oesterzwam een zeer smakelijke paddenstoel met een milde dragon smaak.

Recepten

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de vlezige structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger.

Je kan er veel gerechten ermee meemaken. Bijvoorbeeld: Pasta’s, stoofpotje, soepen, ovengerechten etc.

De tarragon oesterzwam is goed te combineren met olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, dragon, salie, peterselie, knoflook, gember, basilicum, oregano, soja saus, tomaat, prei, rode wijn, noedels, pasta, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde tarragon oesterzwam)

  • Kcal. 360
  • Proteïne 25
  • Vetten 1,1
  • Koolhydraten 59
  • Suikers onbekend
  • Calcium onbekend
  • Koper onbekend
  • Ijzer  onbekend
  • Zetmeel  onbekend
  • Vitamines D onbekend

Medicinale eigenschappen

Er is niet veel onderzoek gedaan naar de tarragon oesterzwam maar omdat de paddenstoel zoveel lijkt op de grijze oesterzwam melden we hier de gezondheidsvoordelen van de Grijze oesterzwam.

  1. Bevat veel anti-oxidanten.
  2. Kan mogelijk de suikerspiegel verlagen. Een studie op kleine schaal gaf positieve eerste resultaten.
  3. Kan het immuun systeem versterken. Bezit anti-virale eigenschappen.

Kweken

Het substraat is door het snelgroeiende karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren. Hierdoor is het zelfs in staat om niet gesteriliseerde substraat te koloniseren. Alhoewel het altijd beter is om het substraat wel te steriliseren.

Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is stro, koffiedik, hardhout, karton, papier etc.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 21 – 27°C
Vochtigheid: 98 – 100%
Tijdsduur: 7 – 14 dagen
CO2: 10,000 ppm
Verse lucht: 0-1 per hour
Licht: n.v.t.

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: 18 – 24°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 7 – 10 dagen
CO2: <2,000 ppm 
Verse lucht: 4 – 8 per hour
Licht: 1,000 – 1,500 lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 21 – 27°C
Vochtigheid: 90 – 95%
Tijdsduur: 4 – 8 dagen
CO2: <1,000 ppm
Fresh air exchange: 4 – 8 per hour
Verse lucht: 750 – 1,500 lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer 7/14 dagen tot volgende oogst

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %

Ongeveer 2 á 3 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe de tarragon oesterzwam te oogsten?

De tarragon oesterzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 4 dagen langer in de koelkast houden.

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Lees meer
  • sporenspuit Tarragon

    Sporenspuit 10ml tarragon oesterzwam (pleurotus euosmus)

    15,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit xlarge

    Paddenstoel growkit X-Large sporenspuit

    200,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit large

    Paddenstoel growkit Large sporenspuit

    150,00 
    Lees meer

Tarragon oesterzwam synoniemen

Pleurotus euosmus, the tarragon oyster mushroom, dragon oesterzwam 

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.