Vanaf 40 euro gratis verzending in Nederland & vanaf 60 euro gratis verzending naar België.

Blauwe oesterzwam informatiepagina

“De paddenstoel die van diep blauw gaat naar donkergrijs”

Beschrijving

Deze oesterzwamsoort is een soort die vooral voorkomt in de natuur in Noord-Amerika. De paddenstoel begint in zijn jonge fase een mooie diep blauwe kleur, die naarmate de paddenstoel ouder wordt veranderd naar diep grijs.

De vrucht is meestal kleine cluster van kleine tot grote zwammen die een diameter hebben van ongeveer 5 tot 18 cm. Het heeft een middelgrote voet.

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhout, maar net als de grijze oesterzwam kan het op vele andere soorten substraat goed gekweekt worden.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid), daarom is het aan te raden om regelmatig het mycelium door te blijven kweken.

Opslaan voor later gebruik moet  hoger zijn dan 3 graden, maar door de snelle groei van het mycelium kan het nog steeds door groeien in de ijskast. Het conserveren zou je kunnen doen door het mycelium te conserveren op Agar Agar water petrischaaltjes.

Speciale eigenschappen van de blauwe oesterzwam

  • Mooie paddenstoel.
  • Snelgroeiend mycelium
  • Groeit graag in koudere omgevingen
  • Lagere opbrengsten dan de grijze oesterzwam
blauwe oesterzwam
blauwe oesterzwam

Blauwe oesterzwam producten

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • 1 liter paddenstoelenbroed rogge sporeless oyster

    1 liter paddenstoelenbroed rogge sporenvrije grijze oesterzwam (pleurotus ostreatus)

    20,00 
    Lees meer

Smaak

Blauwe oesterzwam producten

De smaak van de blauwe oesterzwam vers is vrijwel identiek aan de grijze oesterzwam. De textuur is vleesachtig. Rauw heeft de paddenstoel een umami smaak.

Na een paar dagen groeien veranderd de kleur van de paddenstoel langzaam naar grijs. Hoe groter je de paddenstoel laat groeien hoe beperkter de bewaartijd van de paddenstoel wordt.

Na het verhitten van de (jonge) paddenstoel verliest het zijn blauwe kleur. De kleur is dan meer bruin/grijs.

Recepten

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de vlezige structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger.

Je kan er heel goed een soep meemaken, maar ook een pasta. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.

De blauwe oesterzwam is goed te combineren met olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, basilicum, oregano, ui, knoflook, tomaat, laurier, tijm, witte wijn, room, roomkaas, gorgonzola, pasta, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde blauwe oesterzwam)

  • Kcal. 355
  • Proteïne 24,64
  • Vetten 2,89
  • Koolhydraten 35,31
  • Suikers 22,30
  • Calcium 0,003
  • Koper 0,001
  • Ijzer 0,005
  • Zetmeel 4,4    
  • Vitamines D 214 IU

Medicinale eigenschappen

Bevat veel anti-oxidanten.

Kan mogelijk de suikerspiegel verlagen. Een studie op kleine schaal gaf positieve eerste resultaten.

Kan het immuun systeem versterken. Bezit anti-virale eigenschappen.

Kweken

Het substraat is door het agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren en is zelfs in staat om niet gesteriliseerde substraat te koloniseren. Alhoewel het altijd beter is om het substraat wel te steriliseren.

Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is stro, koffiedik, hardhout,  papier, karton etc.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 24°C
Vochtigheid: 85 – 95%
Tijdsduur: 12 – 21 dagen
CO2: 5,000 – 20,000 ppm
Verse lucht: 1 – 2 per uur
Licht: geen

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: 10 – 15,5 °C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: <1,000 ppm
Verse lucht: 4 – 8 per uur
Licht: 1000- 1,500 lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 10 – 20°C
Vochtigheid: 85 – 90%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: <1,000 ppm
Verse lucht: 4 – 8 per uur 
Licht: 1000 – 1,500 lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer 7-14 dagen tot volgende oogst

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %

Ongeveer 2 á 4 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe blauwe oesterzwam te oogsten?

De blauwe oesterzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je het tot 7 dagen dagen langer in de koelkast houden.

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • sporenspuit blauwe oesterzwam

    Sporenspuit 10ml Blauwe oesterzwam (pleurotus ostreatus var. columbinus)

    15,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit xlarge

    Paddenstoel growkit X-Large sporenspuit

    200,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit large

    Paddenstoel growkit Large sporenspuit

    150,00 
    Lees meer

Blauwe oesterzwam synoniemen

Pleurotus ostreatus, Blue oyster mushroom, Blauwe oesterzwam, Pleurotus ostreatus var. columbinus, Winter Oyster Mushroom, Pleurote d’hiver, Austernseitling, Winteroesterzwam

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.