Vanaf 40 euro gratis verzending in Nederland & vanaf 60 euro gratis verzending naar België.

Microgreens zijn een uiterst voedzame toevoeging voor de Amsterdamse voedselketen.


In Nederland worden ze ook kiemgroenten genoemd. Echter daar valt alles onder, zoals o.a. tauge. 
Tuintje van Adam groeit alleen kiemgroente met bladgroen.

Microgreens hebben voor het eerst hun intrede gedaan in Californische restaurants rond de jaren ’80. Microgreens zijn sindsdien opkomend en enorm divers in kleur en smaak.

Microgreens –Al het voedzame van het zaadje in knapperig groen

Meeste Amsterdammers kennen alleen een paar soorten als Alfalfa en Tuinkers. Er zijn echter veel meer soorten (1000+), die allemaal zeer voedzaam zijn en een flink aantal gezonde eigenschappen bezitten.

De smaak is erg verschillend per soort maar in het algemeen is de smaak sterk en duidelijk. Hierdoor kan één blaadje al een enorme toevoeging geven aan een gerecht of broodje.

Microgreens zijn baby plantjes, maar ondanks hun kleine formaat bevatten ze veel vitaminen en andere voedzame componenten. Microgreens bevatten al het goede van het zaadje en meer. De houdbaarheid van sommige soorten is meer dan 4 weken lang.

Er zijn veel verschillende soorten beschikbaar, de kleuren en smaken combinaties zijn erg verfrissend en horen thuis in de moderne keuken.

De groeicyclus is in het algemeen tussen de 7 en 14 dagen. De microgreens worden gegroeid in Tuintje van Adam in een speciale groeiomgeving. Het restmateriaal, na oogst, wordt geheel hergebruikt voor de gourmet paddenstoelen. Zo gaat er niks verloren.


Gezondheidsvoordelen

Microgreens zitten vol voedingsstoffen en zijn een echte superfood! Ze kunnen het risico op sommige aandoeningen en ziektes aanzienlijk verminderen. Hart aandoeningen, Alzheimer, Diabetes en sommige kankersoorten.

Voedingsstoffen verschillen uiteraard per soort, maar in het algemeen hebben ze er veel van en vaak nog meer dan een volwassen plant, soms wel 9 x zoveel!

De voedingsstoffen die je o.a. kan vinden zijn: Ijzer, kalium, magnesium, zink en koper.

Microgreens bevatten ook veel anti-oxidanten en polyfenolen en in veel gevallen wel meer dan 40 x zoveel als de volwassen variant. Al zijn er ook een paar soorten die iets minder of het gelijke aantal voedingstoffen bezitten als de volwassen plant.


Bronnen: