Vanaf 40 euro gratis verzending in Nederland & vanaf 60 euro gratis verzending naar België.

Gele oesterzwam informatiepagina

“De vrolijkste exotische paddenstoel”

Beschrijving

Deze oesterzwamsoort is een tropische soort en heeft een hogere temperatuur nodig om te overleven. De minimale temperatuur is 19,5 graden. Afhankelijk van de groeiomstandigheden, kan de kleur van de gele oesterzwam verschillen van licht geel tot diep geel. 

De vrucht is meestal een cluster van kleine zwammen die een diameter hebben van ongeveer 5 tot 16 cm. Het heeft een middelgrote voet die stugger is dan andere oesterzwamsoorten.

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is (sub)tropisch hardhout, bamboe en het hout van lokale hardhout bomen.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te lage temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 9 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.

Speciale eigenschappen van gele oesterzwam

  • Schitterende paddenstoel (heeft een krachtige kleur).
  • Snelgroeiend mycelium.
  • Tropische paddenstoel.

Gele oesterzwam producten

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • inoculatie spuit gele oester golden oyster

    Sporenspuit 10ml gele oesterzwam (pleurotus citrinopileatus)

    15,00 
    Lees meer

Smaak

Gele oesterzwam producten

De smaak van de gele oesterzwam vers is heel erg anders dan andere oesterzwamsoorten en heeft nootachtige geurkenmerken. De textuur van de stam is wat taaier dan de rest van de paddenstoel . Rauw heeft de paddenstoel een sterke umami smaak.

Na een paar dagen veranderd de kleur langzaam naar blank/wit door de hoeveelheid sporen en krijgt het een geurige visachtige aroma. Dit is het teken dat je de paddenstoel snel moet gaan gebruiken want niet lang daarna zal het bederven.

Je ziet paddenstoelen tegenwoordig wat vaker in de supermarkt. Houdbaarheid is beperkt max. 7 dagen. 

Na het verhitten van de paddenstoel verliest het zijn gele kleur. De kleur is dan meer bruin/grijs. Net als andere oesterzwammen

 

Recepten

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de sterke structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger.

Je kan er pasta meemaken maar ook ermee roerbakken voor o.a. Aziatische gerechten. Het frituren van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.

De gele oesterzwam is goed te combineren met olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, koriander, munt, peterselie, knoflook, gember, basilicum, oregano, soja saus, paprika, zoete aardappel, piri pir, noedels, pasta, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde gele oesterzwam)

  • Kcal. 368
  • Proteïne 28,2
  • Vetten 2,79
  • Koolhydraten 51,55
  • Suikers 24,06
  • Calcium 0,005
  • Koper 0,162
  • Ijzer 0,870
  • Zetmeel 4,1  

Medicinale eigenschappen

Laag gehalte aan cholesterol en bezit bepaalde anti-virale eigenschappen.

Kweken

Het substraat is door het agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren en is zelfs in staat om niet gesteriliseerde substraat te koloniseren. Alhoewel het altijd beter is om het substraat wel te steriliseren.

Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is stro, koffiedik, hardhout, palmhout, bamboe etc.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 21 – 29°C
Vochtigheid: 90 – 100%
Tijdsduur: 10 – 14 dagen
CO2: 5,000 – 20,000 ppm
Verse lucht: 1 – 2 per uur
Licht: geen

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: 21 – 27 °C
Vochtigheid: 98 – 100%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: <1,000 ppm
Verse lucht: 4 – 8 per uur
Licht: 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 21 – 29°C
Vochtigheid: 90 – 95%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: <1,000 ppm
Verse lucht: 4 – 8 per uur 
Licht: 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer 14 dagen tot volgende oogst

 

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %

Ongeveer 2 á 4 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe gele oesterzwam te oogsten?

De gele oesterzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 2 dagen langer in de koelkast houden.

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • inoculatie spuit gele oester golden oyster

    Sporenspuit 10ml gele oesterzwam (pleurotus citrinopileatus)

    15,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Lees meer
  • gele oesterzwam

    Gele oesterzwam 250 gr vers

    10,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit xlarge

    Paddenstoel growkit X-Large sporenspuit

    200,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit large

    Paddenstoel growkit Large sporenspuit

    150,00 
    Lees meer
  • gele oesterzwam

    Gele oesterzwam 1kg vers

    35,00 
    Lees meer

Gele oesterzwam synoniemen

Gele oesters, Gele Oesterzwam, Golden Oyster, Golden oyster mushroom, Gouden oesterzwam, Pleurotus citrinopileatus, Tamogitake, Lemonoyster, Yellow Oyster Mushroom, Il´mak

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.