Vanaf 40 euro gratis verzending in Nederland & vanaf 60 euro gratis verzending naar België.

Iepoesterzwam informatiepagina

“De oesterzwam die geen oesterzwam is”

Beschrijving

De iepoesterzwam is hoort officieel niet bij de pleurotos/oesterzwam soorten. Het heeft daarentegen wl veel gelijkenissen met de grijze of bleke oesterzwam.

Deze paddenstoel is overal in de wereld te vinden waar een gematigd klimaat heerst.

Een iepoesterzwam heeft een kleine sterke voet met een vrij grote hoed met een diameter van tussen de 4 – 15 cm. De kleur is beige naar grijsbruin.

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhout van de Iep. Maar ze groeien ook graag op esdoorn, eik, beuk, wilg, populier en andere hardhout bomen.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 2 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.

Speciale eigenschappen van de iepoesterzwam

  • Is geen oesterzwam.
  • Snelgroeiend mycelium.
  • Een erg smakelijke paddenstoel.

Iepoesterzwam producten

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Opties selecteren

Smaak

Iepoesterzwam producten

De smaak van de iepoesterzwam vers is heel erg anders dan andere paddenstoelsoorten en heeft zachte zoete/anijs achtige geurkenmerken. De textuur en smaak is zachter dan de oesterzwam.

Het heeft wat weg van kalfstong qua textuur.

Een iepoesterzwam zie je weinig tot niet, dit is omdat hij eigenlijk alleen in Japan en China gekweekt wordt voor consumptie. 

 

Recepten

De iepoesterzwam is goed te gebruiken voor vele gerechten. Door de geweldige smaak is het een toekomstige favoriet voor paddenstoelen liefhebbers. Door de structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger.

Je kan er een mooie stoofpot meemaken maar ook een beetje boter en knoflook met wat peper en zout is erg aan te raden. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie. Probeer het van te voren te marineren zodat alle smaken goed opgenomen worden en lekker op bijv. de grill te doen zodat het voldoende doorbakken is.

De iepoesterzwam is goed te combineren met olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, witte wijn, terriyaki, gorgonzola, knoflook, gember, basilicum, oregano, soja saus, paprika, prei, noedels, pasta, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde iepoesterzwam)

  • Kcal. Onbekend
  • Proteïne Onbekend
  • Vetten Onbekend
  • Koolhydraten Onbekend
  • Suikers Onbekend
  • Calcium Onbekend
  • Koper Onbekend
  • Ijzer Onbekend
  • Zetmeel Onbekend 
  • Vitamines D Onbekend

Medicinale eigenschappen

Helaas nog niet veel over bekend. Er is nog maar op kleine schaal onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van de iepoesterzwam.

Kweken

Het substraat is door het agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren. 

Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is hardhout van iep, beuk, populier, esdoorn, wilg, eik en andere hardhout soorten.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 21°C – 27 °C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 14 – 21 dagen
CO2: 5,000 – 20,000 ppm
Verse lucht: 1 per hour
Licht: n.v.t.

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: 10 – 13°C
Vochtigheid: 98 – 100%
Tijdsduur: 5 – 10 dagen
CO2: <1,000 ppm 
Verse lucht: 4 – 8 per hour
Licht: 500– 1,000 (2,000) lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 13 – 18°C
Vochtigheid: 94 – 98%
Tijdsduur: 4 – 7 dagen
CO2: 600 – 1,500 ppm
Fresh air exchange: 4 – 8 per hour
Verse lucht: 500 – 1,000 (2,000) lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer 7/10 dagen tot volgende oogst

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %

Ongeveer 2 á 4 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe iepoesterzwam te oogsten?

De iepoesterzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 5 dagen langer in de koelkast houden.

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Opties selecteren
  • sporenspuit elm oyster

    Sporenspuit 10ml iepoesterzwam (hypsizygus ulmarius)

    15,00 
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Growkit sporenspuit xlarge

    Paddenstoel growkit X-Large sporenspuit

    200,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit large

    Paddenstoel growkit Large sporenspuit

    150,00 
    Opties selecteren

Iepoesterzwam synoniemen

Elm oyster mushroom, Hypsizygus ulmarius, Iepoesterzwam, Shirotamogitake, White elm mushroom

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.