Vanaf 40 euro gratis verzending in Nederland & vanaf 60 euro gratis verzending naar België.

Roze oesterzwam informatiepagina

“Misschien wel de mooiste paddenstoelensoort die er is”

Beschrijving

Deze oesterzwamsoort is een tropische soort en heeft een hogere temperatuur nodig om te overleven. De minimale temperatuur is 19 graden. Afhankelijk van de groeiomstandigheden, kan de kleur van de roze oesterzwam verschillen van licht roze tot diep rood. 

De vrucht is meestal een cluster van kleine zwammen die een diameter hebben van ongeveer 5 tot 14 cm. Het heeft een kleine voet.

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is (sub)tropisch hardhout, bamboe en het hout van rubberbomen.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te lage temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 9 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.

Speciale eigenschappen van roze oesterzwam

  • Schitterende paddenstoel (heeft wat weg van koraal).
  • Snelgroeiend mycelium.
  • Tropische paddenstoel.
roze oesterzwam
roze oesterzwam

Roze oesterzwam producten

  • sporenspuit pink oyster

    Sporenspuit 10ml roze oesterzwam (pleurotus djamor)

    15,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer

Smaak

Roze oesterzwam producten

De smaak van de roze oesterzwam vers is heel erg anders dan andere oesterzwamsoorten en heeft nootachtige geurkenmerken. De textuur is vleesachtig. Rauw heeft de paddenstoel een zure smaak.

Na een paar dagen veranderd de kleur langzaam naar grijs/wit en krijgt het een geurige visachtige aroma. Dit is het teken dat je de paddenstoel moet gaan gebruiken want niet lang daarna zal het bederven.

Dit is de reden dat je de paddenstoel niet ziet in de supermarkt, omdat het erg bederfelijk is.

Na het verhitten van de paddenstoel verliest het zijn roze/rode kleur. De kleur is dan meer bruin/grijs.

Als je de roze oesterzwam frituurt dan heeft de smaak en textuur wat weg van spek of gerookte ham.

Recepten

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de sterke structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger.

Je kan er pasta meemaken maar ook een risotto. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.

De roze oesterzwam is goed te combineren met olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, koriander, munt, peterselie, knoflook, gember, basilicum, oregano, soja saus, parpika, prei, noedels, pasta, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde roze oesterzwam)

  • Kcal. 356
  • Proteïne 30,2
  • Vetten 2,86
  • Koolhydraten 52,76
  • Suikers 23,10
  • Calcium 0,005
  • Koper 0,161
  • Ijzer 0,910
  • Zetmeel 4,6    
  • Vitamines D 136 IU

 

Medicinale eigenschappen

Laag gehalte aan cholesterol en een goede bron van glucosamine (kraakbeen/gewrichts problemen). 

Bezit tevens hogere waarden aan koper en zink dan o.a. de champignon.

Kweken

Het substraat is door het agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren en is zelfs in staat om niet gesteriliseerde substraat te koloniseren. Alhoewel het altijd beter is om het substraat wel te steriliseren.

Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is stro, koffiedik, hardhout, palmhout, bamboe etc.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 24-30°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 7 – 10 dagen
CO2: 5,000 – 20,000 ppm
Verse lucht: 0-1 per hour
Licht: n.v.t.

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: 18 – 25°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 2 – 4 dagen
CO2: 500 – 1,000 ppm 
Verse lucht: 5 – 8 per hour
Licht: 750 – 1,500 lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 20 – 30°C
Vochtigheid: 85 – 90%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: 500 – 1,500 ppm
Fresh air exchange: 5 – 8 per hour
Verse lucht: 750 – 1,500 lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer 7/10 dagen tot volgende oogst

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %

Ongeveer 2 á 4 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe roze oesterzwam te oogsten?

De roze oesterzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 2 dagen langer in de koelkast houden.

  • sporenspuit pink oyster

    Sporenspuit 10ml roze oesterzwam (pleurotus djamor)

    15,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Lees meer
  • roze oesterzwam

    Roze oesterzwam 250 gr vers

    10,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit xlarge

    Paddenstoel growkit X-Large sporenspuit

    200,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit large

    Paddenstoel growkit Large sporenspuit

    150,00 
    Lees meer
  • Roze oesterzwam gedroogd 100 gram

    Gedroogde roze oesterzwam (Pleurotus djamor) 100 gram

    30,00 
    Lees meer
  • Roze oesterzwam gedroogd 50 gram

    Gedroogde roze oesterzwam (Pleurotus djamor) 50 gram

    15,00 
    Lees meer
  • roze oesterzwam

    Roze oesterzwam 1kg vers

    35,00 
    Lees meer

Roze oesterzwam synoniemen

Salmon Oyster, Salmon Oyster Mushroom, Strawberry Oyster, Strawberry Oyster Mushroom, Flamingo Mushroom, Flamingo Oyster Mushroom, Love Oyster Mushroom, Love Mushroom, Takiiro Hiratake, Tabang Ngungut, Common Pink Oyster Mushroom, Pink Oyster Mushroom, Pink Oyster Mushrooms, Pleurotus djamor, Pleurotus salmoneo stramineus, Pleurotus salmoneostramineus, Pleurotus salmoneo-stramineu, Pienk oester sampioen, فطر المحار الوردي, Розова гъба от стриди, Bolet d’ostra rosa, 粉紅蠔蘑菇, 粉红牡蛎蘑菇, 粉紅牡蠣蘑菇, Ružičasta bukovača, Růžová hlíva ústřičná, Pink østers champignon, Roosa austri seen, Vaaleanpunainen osteri sieni, Pleurote rose, Rosa Austernpilz, Ροζ μανιτάρι στρειδιών, פטריית צדפה ורודה, गुलाबी सीप मशरूम, Rózsaszín laskagomba, Bleikur ostrusveppur, Fungo ostrica rosa, ピンクカキマッシュルーム, 핑크 굴 버섯, Rozā austersēne, Rožinis austrių grybas, Cendawan tiram merah jambu, Faqqiegħ tal-gajdri roża, Rosa østers sopp, قارچ صدف صورتی, Różowy boczniak, Cogumelo de ostra rosa, Ciuperci de stridii roz, Розовый вешенка, Roze pečurka od ostriga, Ružová ustricová huba, Roza ostriga goba, Hongo ostra rosa, Pink oyster uyoga, Rosa ostron svamp, เห็ดนางรมสีชมพู, Pembe istiridye mantarı, Рожевий устриць гриб, Nấm hàu hồng, Madarch wystrys pinc, jamur tiram merah muda, Rosas na kabute ng talaba, Bleikur ostrusveppur, গোলাপী ঝিনুক মাশরুম, Rosa Auster Champignon, Rosea ostrea fungus, പിങ്ക് മുത്തുച്ചിപ്പി കൂൺ, Rosas na kabute ng talaba

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.