Vanaf 40 euro gratis verzending in Nederland & vanaf 60 euro gratis verzending naar België.

Koningsoesterzwam informatiepagina

“De koning onder de oesterzwammen

Beschrijving

Deze oesterzwamsoort is  misschien wel de lekkerste van alle soorten.  Vooral de grote voet van de paddenstoel is erg smakelijk.

De vrucht is meestal een cluster van kleine tot grote zwammen die een diameter hebben van ongeveer 3 tot 26 cm. Het heeft een grote vlezige voet.

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhout, stro, koffiedik, karton, papier.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid).Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 3 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.

Speciale eigenschappen van koningsoesterzwam

  • mooie vette paddenstoel.
  • Snelgroeiend mycelium.
  • Super lekkere paddenstoel.

Koningsoesterzwam producten

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • 1 liter paddenstoelenbroed rogge sporeless oyster

    1 liter paddenstoelenbroed rogge sporenvrije grijze oesterzwam (pleurotus ostreatus)

    20,00 
    Lees meer

Smaak

Koningsoesterzwam producten

De smaak van de koningsoesterzwam vers is gelijkmatig aan dat van een oesterzwam. Het heeft alleen een sterkere umami profiel met een betere bite dan andere oesterzwamsoorten. De textuur is vleesachtig. Rauw heeft de paddenstoel een frisse paddenstoel/umami smaak.

Na een paar weken veranderd de kleur langzaam naar geel/wit en krijgt het een geurige aroma. Dit is het teken dat je de paddenstoel moet gaan gebruiken want niet lang daarna zal het bederven.

Na het verhitten van de paddenstoel verliest het nauwelijks zijn fromaat. De kleur veranderd licht en gaat dan meer naar bruin/grijs.

Als je de koningsoesterzwam frituurt dan heeft de smaak en textuur wat weg van kip of coquilles.

Recepten

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. De voet van de koningsoesterzwam is erg speciaal en kan voor vele gerechten goed gebruikt worden.

Door de sterke vlezige structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger.

Je kan er vegan coquilles meemaken maar ook een vegan steak of vegan beefjerky. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.

De koningsoesterzwam is goed te combineren met olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, terriyaki, munt, peterselie, knoflook, gember, basilicum, oregano, soja saus, gorgonzola, prei, noedels, pasta, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde koningsoesterzwam)

  • Kcal. 356
  • Proteïne 30,2
  • Vetten 2,86
  • Koolhydraten 52,76
  • Suikers 23,10
  • Calcium 0,005
  • Koper 0,161
  • Ijzer 0,910
  • Zetmeel 4,6    
  • Vitamines D 136 IU

Medicinale eigenschappen

Laag gehalte aan cholesterol en een goede bron van glucosamine (kraakbeen/gewrichts problemen). 

Bezit tevens hogere waarden aan koper en zink dan o.a. de champignon.

Kweken

Het substraat is door het agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren en is zelfs in staat om niet gesteriliseerde substraat te koloniseren. Alhoewel het altijd beter is om het substraat wel te steriliseren.

Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is stro, koffiedik, hardhout, karton, papier etc.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 24°C
Vochtigheid: 90 – 95%
Tijdsduur: 12 – 16 dagen
CO2: 5,000 – 20,000 ppm
Verse lucht: 1 per hour
Licht: n.v.t.

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen. (koningsoesterzwam kan beter groeien d.m.v. casing layer.)

Temperatuur: 10 – 15°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 4 – 5 dagen
CO2: 500-1,000 ppm 
Verse lucht: 4 – 8 per hour
Licht: 500– 1000 lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 15 – 21°C
Vochtigheid: 85 – 90%
Tijdsduur: 4 – 8 dagen
CO2: <2,000 ppm
Fresh air exchange: 4 – 5 per hour
Verse lucht: 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer 14 dagen tot volgende oogst

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %

Ongeveer 2 á 4 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe koningsoesterzwam te oogsten?

De koningsoesterzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 2 dagen langer in de koelkast houden.

  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Lees meer
  • Medicinale mix voorkant poeder 250 gram

    Medicinale paddenstoelen mix poeder 100 gram

    30,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Lees meer
  • Koningsoesterzwam vers

    Koningsoesterzwam 250 gram

    7,50 
    Lees meer
  • Medicinale mix voorkant poeder 50 gram

    Medicinale paddenstoelen mix poeder 50 gram

    15,00 
    Lees meer
  • Koningsoesterzwam voorkant poeder 250 gram

    Koningsoesterzwam poeder 250 gram

    65,00 
    Lees meer
  • Medicinale mix voorkant poeder 250 gram

    Medicinale paddenstoelen mix poeder 250 gram

    65,00 
    Lees meer
  • Koningsoesterzwam vers

    Koningsoesterzwam 1 kg vers

    25,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit xlarge

    Paddenstoel growkit X-Large sporenspuit

    200,00 
    Lees meer
  • Growkit sporenspuit large

    Paddenstoel growkit Large sporenspuit

    150,00 
    Lees meer
  • Koningsoesterzwam voorkant poeder 100 gram

    Koningsoesterzwam poeder 100 gram

    30,00 
    Lees meer
  • Koningsoesterzwam voorkant poeder 50 gram

    Koningsoesterzwam poeder 50 gram

    15,00 
    Lees meer

Koningsoesterzwam synoniemen

Pleurotus eryngii, Kruisdisteloesterzwam, Duinvoetje, King trumpet, King oyster, king trumpet mushroom, French horn mushroom, eryngi, king oyster mushroom, king brown mushroom, boletus of the steppes, trumpet royale, aliʻi oyster

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.