Grijze oesterzwam informatiepagina

“De bekendste oesterzwam die er is ”

Beschrijving

Deze oesterzwam soort is hier in Europa de meest bekende oesterzwam en staat bekend om zijn robuuste karakter. De kleur is te omschrijven als wit bruin tot beige. Dit is een soort die snel kan koloniseren en goede opbrengsten heeft, dit is de reden dat je deze soort veel ziet in de Nederlandse supermarkten.

De vrucht is meestal een cluster van grote tot kleine zwammen die een diameter hebben van ongeveer 5 tot 15 cm. Het heeft een kleine voet.

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhout, maar door de robuuste eigenschappen kunnen ze op vele soorten materialen groeien en fruiten.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te lage temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 5 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.

Speciale eigenschappen van Grijze oesterzwam

  • Schitterende en heerlijke paddenstoel.
  • Snelgroeiend mycelium.
  • Ijzersterke  paddenstoel.

Grijze oesterzwam producten

  • inoculatie spuit oesterzwam oyster mushroom

    Sporenspuit 10ml grijze oesterzwam (pleurotus ostreatus)

    15,00 
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Growkit broed small

    Paddenstoel growkit Small paddenstoelen broed

    55,00 
    Opties selecteren

Alle grijze oesterzwam producten hier

Smaak

Grijze oesterzwam producten

De smaak van de grijze oesterzwam is een zachte umami en heeft een van nootachtige geurkenmerken.  Rauw heeft de paddenstoel een milde (umami) smaak.

Na een paar dagen veranderd de kleur langzaam naar grijs/wit. Dit is het teken dat je de paddenstoel moet gaan gebruiken want niet lang daarna zal het bederven. De sporen maken de kleur witter.

Als je de grijze oesterzwam roerbakt  dan heeft de textuur wat weg van mals kalfsvlees en heeft het een milde smaak.

Recepten

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger.

Je kan er heel goed stoofpotjes meemaken maar ook een risotto. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.

De grijze oesterzwam is goed te combineren met eigenlijk alles, maar vooral met:  olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, aardappels, rode wijn, peterselie, knoflook, wortels, tijm, laurier, ragout , parpika, prei, bloemkool, pasta, rijst en quinoa.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde grijze oesterzwam)

  • Kcal. 360
  • Proteïne 27,25
  • Vetten 2,75
  • Koolhydraten 56,53
  • Suikers 18,10
  • Calcium 0,020
  • Koper 0,169
  • Ijzer 0,910
  • Zetmeel 2,7 
  • Vitamines D 116 IU

Medicinale eigenschappen

Bevat veel anti-oxidanten.

Kan mogelijk de suikerspiegel verlagen. Een studie op kleine schaal gaf positieve eerste resultaten.

Kan het immuun systeem versterken. Bezit anti-virale eigenschappen.

Kweken

Het substraat is door het agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren en is zelfs in staat om niet gesteriliseerde substraat te koloniseren. Alhoewel het altijd beter is om het substraat wel te steriliseren.

Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is stro, koffiedik, hardhout, karton, papier etc.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 24°C
Vochtigheid: 85 – 95%
Tijdsduur: 12 – 21 dagen
CO2: 5,000 – 20,000 ppm
Verse lucht: 1 per hour
Licht: n.v.t.

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: 10 – 15,6°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: <1,000 ppm 
Verse lucht: 4 – 8 per hour
Licht: 1,000 – 1,500 (2,000) lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 10 – 21°C
Vochtigheid: 85 – 90%
Tijdsduur: 4 – 7 dagen
CO2: <1,000 ppm
Fresh air exchange: 4 – 8 per hour
Verse lucht: 1,000 – 1,500 (2,000) lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer 7/14 dagen tot volgende oogst

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %

Ongeveer 2 á 4 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe grijze oesterzwam te oogsten?

De grijze oesterzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je het wel 5 dagen langer in de ijskast bewaren.

  • inoculatie spuit oesterzwam oyster mushroom

    Sporenspuit 10ml grijze oesterzwam (pleurotus ostreatus)

    15,00 
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Growkit broed small

    Paddenstoel growkit Small paddenstoelen broed

    55,00 
    Opties selecteren
  • 1 liter paddenstoelenbroed rogge grijze oesterzwam (pleurotus ostreatus)

    20,00 
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Opties selecteren
  • Growkit broed medium

    Paddenstoel growkit Medium paddenstoelen broed

    100,00 
    Opties selecteren
  • 1 petrischaal grijze oesterzwam

    Petrischaal XL grijze oesterzwam (pleurotus ostreatus)

    30,00 
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Growkit broed Large

    Paddenstoel growkit Large paddenstoelen broed

    150,00 
    Opties selecteren
  • Growkit broed Large

    Paddenstoel growkit X-Large paddenstoelen broed

    200,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit xlarge

    Paddenstoel growkit X-Large sporenspuit

    200,00 
    Opties selecteren

Grijze oesterzwam synoniemen

Tree Oyster, Pleurotus ostreatus, Gewone oesterzwam, Grijze oesterzwam, Grey oyster mushroom, Pearl oyster mushroom

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.