Duurzaamheid

Tuintje van Adam heeft als missie om zo duurzaam mogelijk te opereren. Ondanks dat onze kwekerij al per definitie duurzaam is. Zijn er nog steeds zaken waarin we graag willen verduurzamen. Hieronder kan je per fase zien wat we al doen op het gebied van duurzaamheid. Maar ook waar we in de toekomst op willen innoveren. Wij staan altijd open voor creatieve oplossingen. Neem hier contact met ons op!

Producten

Wij kweken twee soorten producten, paddenstoelen en microgreens. Allebei de producten zijn kenmerkend om hun gezonde eigenschappen. Leer hier meer over de gezonde eigenschappen van microgreens en paddenstoelen.

Wij groeien zoveel mogelijk op maat, maar het blijft de natuur. Elke oogst fluctueert licht. Hierdoor is er altijd sprake van overproductie. Deze overproductie zetten wij graag om naar hoogwaardige producten zoals; gedroogde paddenstoelen, supplementen, pesto’s etc. 

Hiermee kunnen we makkelijk onnodige verspilling tegengaan en een breder assortiment leveren van producten aan onze klanten. Kijk hier voor onze zelfgemaakte producten.

Productie

Tuintje van Adam heeft twee productiestromen die beiden per definitie duurzaam zijn. Hieronder proberen we dat per soort nader toe te lichten.

Microgreens
De basisgrondstoffen die we  gebruiken zijn biologische zaden en biologische hempmatten. De groeicyclus van microogreens is zeer kort, ongeveer 8 dagen. Een ander belangrijk duurzaamheidsaspect is het geringe gebruik van water en energie(licht) om tot een succesvolle oogst te komen. 

Het afval van de microgreens wordt 100% hergebruikt voor de productie van onze paddenstoelen. Wij groeien dus onze microgreens zonder enige afval voor de Amsterdamse afvalberg.

Paddenstoelen
De basisgrondstoffen die we gebruiken hebben zijn hardhout, microgreens afval en biologische rogge (2%). Al het hardhout wat we gebruiken is een lokaal restmateriaal, afkomstig van zagerijen. Het rogge gebruiken als paddenstoelenbroed om stabiele productie te verzekeren.

Ook de paddenstoelen hebben zeer weinig energie en water nodig om te groeien. 

Het afval (substraatblokken) van paddenstoelen is hoogwardige compost.

Door de techniek van “vertical farming” kunnen ideale groeicondities worden gecreërd het hele jaar door met maximale efficiëntie van m2 en energie om de groeiklimaten in stand te houden.

Voor de productie van beide producten hoeven we geen gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. 

Distributie

De distributie en verwerking gebeurt allemaal door ons zelf en lokaal. 

Onze bezorgingen in Amsterdam worden standaard gedaan met de fiets. 

We gebruiken zoveel mogelijk herbruikbare of recyclebare verpakkingen. Om dit mogelijk te maken maken we gebruik van een statiegeldsysteem voor ons herbruikbare verpakkingen.

Afval

Tuintje van Adam is een organisatie die zo circulair mogelijk wil zijn.

Het hebben van twee complementerende productiestromen helpt enorm. Paddenstoelen zijn van nature afvaleters, en voeden in dat proces bomen en gewassen met belangrijke voedingsstoffen.

We gebruiken vooral (rest) afval en ons restproduct/afval is weer waardevol voor de boer. Oude substraatblokken zijn een natuurlijke bodemverrijker en goede vervanger van het kunstmest.

De oude blokken bevatten mycelium en dat is ideaal om de bodem van stadstuinen en lokale boeren natuurlijk in balans te houden. 

Verbeterpunten

Tuintje van Adam is nog jong maar durft zeker te dromen. We zijn realistisch en weten dat er nog zaken zijn waarop we willen innoveren.

Paddenstoelen kunnen alleen op grote schaal, stabiel groeien op steriel materiaal. Helaas is het steriliseren van materiaal een energie consumerende proces. Er zijn andere methoden beschikbaar, echter die hebben zich nog niet op grote schaal bewezen, voor de soorten die wij groeien.

Dit is waarin we in de nabije toekomst in willen innoveren en daarom zijn we hier al met diverse nieuwe manieren bezig om het steriliseren van het substraat minder milieubelastend te maken. 

Voor de substraatblokken moeten we gebruikmaken van plastic substraatzakken. Wij verzamelen daarom onze eigen plastic afvalberg om het uiteindelijk om te zetten naar herbruikbare verpakkingen voor onze klanten. 

Wij zijn aan het experimenteren met zelf ontwikkelde bloksystemen die het plastic uiteindelijk moeten vervangen. Heb je een suggestie of wil je onze helpen om Tuintje van Adam 100% circulair te maken? Neem dan hier contact met ons op!

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.