Cantharel informatiepagina

“1 van de meest gewilde paddenstoelen voor in de keuken”

Beschrijving

De cantharel is Nederland ook bekend onder de naam hanenkam. 

Deze paddenstoel is al eeuwenlang enorm gewild. Misschien wel de meest gewilde paddenstoel in de keuken. 

Je komt de naam overal tegen in het huidige straatbeeld. Op huizen, restaurants, hotels etc. dragen de naam van deze heerlijke paddenstoel. 

Het is een uiterst gewilde paddenstoel en wordt inmiddels op grote schaal buiten gekweekt. 

Een cantharel heeft een duidelijke gele tot licht-oranje kleur en heeft een middelgrote voet en hoed. De paddenstoel is ongeveer tussen de 4 en 8 cm groot. 

Een cantharel kan je overal in de wereld te vinden waar een gematigd klimaat is. 

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag bovenop groeien is de wortels van de volgende bomen: eik, beuk, berk en alle sparsoorten 

Het is een langzame soort (qua kolonisatie snelheid) en bij een te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.

Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 4 graden, maar door de zwakheid van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.

Speciale eigenschappen van Cantharel

  • Schitterende paddenstoel.
  • Langzaam groeiend mycelium.
  • De culinaire paddenstoel.

Cantharel producten

  • Growkit broed small

    Paddenstoel growkit Small paddenstoelen broed

    55,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Opties selecteren

Smaak

Cantharel producten

De  geur van de cantharel is zoet en heeft een lichte geur van abrikozen.

Wanneer je het gaat bereiden dan is de smaak van de cantharel beetje zoet met een licht zwarte peper ondertoon. 

De textuur is vleziger, de paddenstoel bevat veel vocht wat tijdens het koken verdampt. Het heeft een fijne textuur.

Recepten

De recepten zijn eindeloos en ze zijn bijna allemaal erg lekker. Je kan de paddenstoel als de basis gebruiken van je gerecht, of er een saus  meemaken voor een stuk vlees of vis.

In de klassieke Franse keuken kan je veel geweldige recepten vinden die gebruik maken van de cantharel. Je kan o.a. soep, saus en souffle recepten vinden.

De cantharel is goed te combineren met boter, olijfolie, tijm, witte en rode wijn, knoflook, rozemarijn, basilicum, oregano, dragon, roquefort, room, courgette, paprika, prei, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde cantharel)

  • Kcal. 320
  • Proteïne 14,9
  • Vetten 5,3
  • Koolhydraten 68,6
  • Suikers 11,6
  • Calcium 0,005
  • Koper 0,161
  • Ijzer 0,0347
  • Zetmeel 5,06    
  • Vitamines D 212 IU

Medicinale eigenschappen

De hanekam bezit naast culinaire toepassingen ook medicinale toepassingen. 

  • Rijk aan antioxidanten.
  • Antiviraal.
  • Antibacterieel.

Kweken

Omdat het zo afhankelijk is van de juiste symbiose met de wortels van bomen kan je het alleen buiten, in de natuur kweken/vinden. 

De bomensoorten waar ze graag mee samen leven zijn: Beuk, Eik, Berk en alle Sparsoorten. 

De juiste grond met de juiste waarden zijn ook belangrijk. Lage pH waarde van de grond is belangrijk voor de groei van  het mycelium. Tussen de 4 en 5,5 pH waarde is ideaal.

Je kan het verhogen door heel klein beetje sodium carbonaat te verdelen over de grond. En je kan het verlagen door wat aluminium sulfaat te verdelen over de grond.

Zorg ervoor dat water goed afgevoerd kan worden zodat het grondwaterpeil niet te hoog is.

 

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: onbekend
Vochtigheid: onbekend
Tijdsduur: onbekend
CO2: onbekend
Verse lucht: onbekend
Licht: onbekend

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: onbekend
Vochtigheid: onbekend
Tijdsduur: onbekend
CO2: onbekend
Verse lucht: onbekend
Licht: onbekend

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: onbekend
Vochtigheid: onbekend
Tijdsduur: onbekend
CO2: onbekend
Verse lucht: onbekend
Licht onbekend

Oogsten

Deze paddenstoel is enkel (nog) in het wild te vinden.

Hoe Cantharel te oogsten?

De cantharel kan je het beste plukken net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 3 dagen langer in de koelkast houden.

  • Growkit broed small

    Paddenstoel growkit Small paddenstoelen broed

    55,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit small

    Paddenstoel growkit Small sporenspuit

    50,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit medium

    Paddenstoel growkit Medium sporenspuit

    100,00 
    Opties selecteren
  • Growkit broed medium

    Paddenstoel growkit Medium paddenstoelen broed

    100,00 
    Opties selecteren
  • half liter herbruikbare pot rogge cantarel

    1/2 l rogge broed herbruikbare pot cantharel (cantharellus cibarius)

    20,00 
    Toevoegen aan winkelwagen
  • sporenspuit cantarel

    Sporenspuit 10ml Cantharel (cantharellus cibarius)

    15,00 
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Growkit broed Large

    Paddenstoel growkit Large paddenstoelen broed

    150,00 
    Opties selecteren
  • 1 liter paddenstoelenbroed rogge cantarel

    1 liter paddenstoelenbroed rogge cantharel (cantharellus cibarius)

    20,00 
    Toevoegen aan winkelwagen
  • Growkit broed Large

    Paddenstoel growkit X-Large paddenstoelen broed

    200,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit xlarge

    Paddenstoel growkit X-Large sporenspuit

    200,00 
    Opties selecteren
  • Growkit sporenspuit large

    Paddenstoel growkit Large sporenspuit

    150,00 
    Opties selecteren
  • 1 petrischaal cantarel

    Petrischaal XL cantharel (cantharellus cibarius)

    30,00 
    Toevoegen aan winkelwagen
  • 1 liter paddenstoelenbroed rogge herbruikbare pot cantarel

    1l rogge broed herbruikbare pot cantharel (cantharellus cibarius)

    25,00 
    Toevoegen aan winkelwagen

Cantharel synoniemen

Chanterelle cibarus, Lisichki, Little fox, Liyoujun, Liska Obecna, Hanekam, Kantarelli, Chevrette, Gallinaccio, Pieprznik, Canterala, Cabrito, Vanligkantarell, Anzutake, Apricot Mushroom, Canarinhos, Canary Bird Chicken, Jiyou-jun, Chicken Fat Mushroom, Wisogolo, Yumurta Mantasi, Kantarella, Chanterelle, Hanenkam, Cantharellales, Cantharellaceae, Cantharellus, Chanterelle commune, Echte Pfifferling, Eierschwamm, Rehling, Eierschwämmchen, Eierschwammerl, Reherl, Gelberle, Gelchen, Eierschwämmli, golden chanterelle, girolle, yellow chanterelles, golden chanterelles, rebozuelo, anacate, chantarela

 

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.