Zwavelzwam informatiepagina
“In het Engels is het bekend als chicken of the woods”
Beschrijving
De naam zwavelzwam is jammerlijk gekozen, want de smaak heeft niets weg van zwavel. De naam is gebaseerd op de kleur van de paddenstoel en de sporen.
Het is namelijk een smakelijke paddenstoel om te eten. De smaak & de textuur is vergelijkbaar met kippenvlees. Dat is de reden dat in het Engels de naam “chicken of the woods” wordt gebruikt.
De zwavelzwam is een soort die in een gematigd klimaat veel voorkomt en je kan het overal in de wereld vinden. De paddenstoel wordt nog op kleine schaal gekweekt maar de techniek is inmiddels aan het verbeteren.
Zwavelzwam heeft een kleur die van lichtgeel tot donkeroranje gaat.
De vrucht is meestal een cluster van waaiers die een diameter hebben van ongeveer 5 tot 30 cm. Het heeft een kleine tot geen voet.
Deze paddenstoel groeit het liefst op hout van hardhout bomen, zoals van de eiken -en beukenboom.
Het is een milde soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.
Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 2 graden.
Speciale eigenschappen van de zwavelzwam
- Een zeer smakelijke paddenstoel
- Veelvoorkomend in het wild.
- Wordt langzaam op steeds grote schaal gekweekt
Zwavelzwam producten
Smaak
Zwavelzwam producten
De smaak van de zwavelzwam vers is heel erg vergelijkbaar met dat van kip. Je moet het niet rauw eten want dan kan je last van je maag krijgen.
Kook je het afdoende dan valt op dat de smaak en textuur echt op kip lijkt. Dit is dus een perfecte vegetarisch alternatief voor kip. Het heeft geen sterke geur, ondanks dat de naam anders doet vermoeden.
Na een paar dagen veranderd de kleur langzaam naar een donkere kleur. Dit is het teken dat je de paddenstoel moet gaan gebruiken want de paddenstoel is harder aan het worden. Je kan het dan nog steeds gebruiken, maar je zal het dan moeten gebruiken voor bijvoorbeeld een soep.
Je kan het ook frituren en bijvoorbeeld vegetarische kip nuggets ermee maken.
Recepten
Omdat de zwavelzwam zoveel weg heeft van kip, zijn alle standaard gerechten die je normaal gesproken met kip maakt uitstekend te vervangen door de Zwavelzwam.
De paddenstoel is goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de zelfde structuur te hebben als gekookt kippenvlees is de paddenstoel een uitstekende “kip” vervanger.
Je kan er pasta meemaken maar ook een soep. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie mits het voldoende doorbakken is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.
De zwavelzwam is goed te combineren met olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, koriander, munt, peterselie, knoflook, gember, basilicum, oregano, soja saus, piri, piri, kerrie, pepers, paprika, prei, noedels, rijst en aardappelen.
Voedingswaarde (per 100 gram)
Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde zwavelzwam)
- Kcal. 360
- Proteïne 30,2
- Vetten 2,08
- Koolhydraten 71
- Suikers 26,10
- Calcium 0,005
- Koper 0,00121
- Ijzer 0,00759
- Zetmeel 1,5
- Vitamines D 126 IU
Medicinale eigenschappen
De medicinale eigenschappen zijn er, maar er is nog weinig onderzoek gedaan. Dit is inmiddels aan het veranderen.
Er wordt ervan uitgegaan dat de witte zwavelzwam veel anti-oxidanten bevat en anti-virale eigenschappen.
Kweken
Het kweken van deze soort wordt gedaan maar de data is erg beperkt. Het staat nog in de kinderschoenen. Deze data is gebaseerd op een Poolse studie naar de zwavelzwam.
Substraat soorten waar het goed op kan groeien is hardhout.
Incubatie fase
Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert.
Temperatuur: 24 – 27°C
Vochtigheid: 95 – 100 %
Tijdsduur: 25 – 35 dagen
CO2: 10,000 ppm
Verse lucht: 0-1 per hour
Licht: n.v.t.
Primordia fase
Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.
Temperatuur: 2 – 4°C
Vochtigheid: 65 – 70 %
Tijdsduur: 1 – 2 dagen
CO2: <1,000 ppm
Verse lucht: 4 – 7 per hour
Licht: 500 – 2,000 lux (6500 kelvin)
Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.
Temperatuur: 15– 17°C
Vochtigheid: 60 – 80%
Tijdsduur: 5 – 8 dagen
CO2: <1,000 ppm
Fresh air exchange: 4 – 8 per hour
Verse lucht: 1,000 – 1,500 (2,000) lux (6500 kelvin)
Oogsten
Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 85 %
Ongeveer 1 á 2 oogsten.
Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.
Hoe zwavelzwam te oogsten?
De zwavelzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Het heeft de neiging om te vallen onder zijn eigen gewicht.
Zwavelzwam synoniemen
Laetiporus sulphureus, chicken of the Woods, zwavelzwam, sulphur shelf, kip van het bos, kippenpaddestoel, crab-of-the-woods, sulphur polypore, sulphur shelf, chicken-of-the-woods
Wil je ons volgen?
Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.
Samenwerking
Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.