Reishi zwart informatiepagina
“Eeuwenlang gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen”
Beschrijving
Deze paddenstoelensoort is er eentje die al eeuwenlang gewaardeerd wordt in meerdere (oude) culturen voor zijn medicinale eigenschappen. Reishi werd o.a. gebruikt voor de volgende redenen: gezondheid, levensduur, wijsheid, seksuele stimulatie, geluk etc.
De vrucht is meestal 1 paddenstoel die een diameter heeft van ongeveer 10 tot 27 cm. Het heeft een grote voet.
De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is stervend of dood hardhout.
Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te lage en te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.
Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 3 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.
Speciale eigenschappen van reishi zwart
- Schitterende paddenstoel in elke groeifase.
- Snelgroeiend mycelium.
- Medicinale paddenstoel.
Zwarte reishi producten
Smaak
Reishi zwart producten
De smaak van de reishi is niet te vergelijken met andere paddenstoelen. Het heeft vooral een bittere smaak. Daarom wordt het vooral medicinaal gebruikt.
Recepten
De paddenstoel is door zijn taaie structuur niet echt geschikt om mee te koken.
Je kan het wel makkelijk drogen en verwerken voor medicinale toepassingen.
Voedingswaarde (per 100 gram)
Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde reishi zwart)
- Kcal. onbekend
- Proteïne onbekend
- Vetten onbekend
- Koolhydraten onbekend
- Suikers onbekend
- Calcium onbekend
- Koper onbekend
- Ijzer onbekend
- Zetmeel onbekend
- Vitamines D onbekend
Medicinale eigenschappen
Er zijn meerdere gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan reishi. We geven hier een paar voorbeelden.
- Immuunsysteem versterkend
- Bloedsuikerspiegel verlagend
- Anti-oxidanten
Kweken
Het substraat is door het agressieve karakter van het reishi zwart mycelium in staat om snel te koloniseren en is zelfs in staat om niet gesteriliseerde substraat te koloniseren. Alhoewel het altijd beter is om het substraat wel te steriliseren.
Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is hardhout.
Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert.
Temperatuur: 21-27°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 10 – 20 dagen
CO2: 50,000 ppm
Verse lucht: 0-1 per hour
Licht: n.v.t.
Primordia fase (Gewei fase)
Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.
Temperatuur: 18 – 24°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 14 – 28 dagen
CO2: 20,000 – 40,000 ppm
Verse lucht: 0 – 1 per uur
Licht: 200 – 500 lux 4-8 uur (6500 kelvin)
Primordia fase (Jonge formatie van hoed)
Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.
Temperatuur: 21 – 27°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 14 – 28 dagen
CO2: 500 – 2,000 ppm
Verse lucht: 4 – 8 per uur
Licht: 500 – 1,000 lux (12 uur) (6500 kelvin)
Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.
Temperatuur: 21 – 27°C
Vochtigheid: 90 – 95%
Tijdsduur: 60 dagen
CO2: <2,000 ppm
Verse lucht: 4 – 8 per uur
Licht: 750 – 1,500 lux (12 uur) (6500 kelvin)
Per oogst ongeveer 90-120 dagen tot volgende oogst
Oogsten
Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %
Ongeveer 1 á 2 oogsten.
Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.
Hoe reishi te oogsten?
De reishi kan je het beste oogsten wanneer het helemaal volgroeid is. Hierdoor haal de maximale biologische efficiency uit je kweek.
Reishi zwart synoniemen
Ganoderma neo-japonicum, Divine mushroom, Ling Chi, Mannentake, Saiwai-take, the panacea polypore
Wil je ons volgen?
Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.
Samenwerking
Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.