Kammetjesstekelzwam informatiepagina

“Schitterend & gezond landkoraal”

Beschrijving

De kammetjesstekelzwam is een unieke soort die een beetje de onbekende neef is van de lion’s mane paddenstoel. De paddenstoel valt erg op door zijn unieke vorm, het lijkt erg veel op koraal.

 Het heeft geen voet en kan in de natuur erg groot zijn. De vrucht is in het algemeen tussen de 3 cm en 14 cm.

De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is  hardhout.

Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te lage en hoge  temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden. 

Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 3 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.

Speciale eigenschappen van de kammetjesstekelzwam

  • Snelgroeiend mycelium.
  • Medicinale paddenstoel.
  • Schitterende paddenstoel wat lijkt op landkoraal.

Smaak

Kammetjesstekelzwam producten

De smaak van de kammetjesstekelzwam vers is lichtelijk zoet. Gedroogd zijn deze smaakelementen minder dominant en heeft het meer een umami profiel. 

De textuur is vleesachtig, richting pulled pork . Als je het open maakt lijkt het op een luchtige bloemkool.

De paddenstoel is fragiel en de plekken die je aanraakt met je handen worden bruin, zwart. 

Na een paar dagen veranderd de kleur langzaam naar geel/wit 

Dit is het teken dat je de paddenstoel moet gaan gebruiken want niet lang daarna zal het bederven.

Dit is de reden dat je de paddenstoel niet ziet in de supermarkt, omdat het erg bederfelijk is.

Na het verhitten van de paddenstoel verliest het zijn witte kleur. De kleur is dan meer bruin/grijs.

Recepten

Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de sterke vlezige structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vlees -en visvervanger. Het grootste verschil met lion’s mane is dat het zoeter is.

Je kan er vegan hamburgers meemaken maar ook vegan beefcake of een vegan pulled pork. Door het absorberende vermogen van de paddenstoel kan je het vrij gemakkelijk op smaak brengen. 

De kammetjesstekelzwam is goed te combineren met olijfolie, zonnebloemolie, sesam olie, paprika, munt, peterselie, knoflook, gember, basilicum, oregano, citroen, bbq saus, brood, noedels, pasta, rijst en aardappelen.

Voedingswaarde (per 100 gram)

Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde kammetjesstekelzwam)

  • Kcal. 375
  • Proteïne 20,46
  • Vetten 5,06
  • Koolhydraten 61,80
  • Suikers 20,90
  • Calcium 0,008
  • Koper 0,0016
  • Ijzer 0,006
  • Zetmeel 2,7   
  • Vitamines D 57 IU

Medicinale eigenschappen

Ondanks dat naar deze paddenstoel veel minder onderzoek wordt gedaan als zijn soortgenoot de lion’s mane, lijkt het dezelfde medicinale eigenschappen te hebben als lion’s mane.

Verdere onderzoek is hiervoor nog wel nodig.

Kweken

Het substraat is door het vrij agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren. 

Substraat soorten waar het goed op kan groeien is (gematigde klimaatzone) hardhout.

Incubatie fase

Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert. 

Temperatuur: 21-24°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 10 – 14 dagen
CO2: 5,000 – 40,000 ppm
Verse lucht: 1 per hour
Licht: n.v.t.

Primordia fase

Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.

Temperatuur: 10 – 15,6°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: 500-700 ppm 
Verse lucht: 5 – 8 per hour
Licht: 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)

Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.

Temperatuur: 18 – 24°C
Vochtigheid: 90 – 95%
Tijdsduur: 4 – 5 dagen
CO2: <1,000 ppm
Fresh air exchange: 4 – 8 per hour
Verse lucht: 500 – 1,000 ppm
Licht 500 – 1,000 lux (6500 kelvin)

Per oogst ongeveer 7/14 dagen tot volgende oogst

Oogsten

Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 90%

Ongeveer 2 á 4 oogsten.

Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.

Hoe kammetjesstekelzwam te oogsten?

De kammetjesstekelzwam kan je het beste oogsten als de eerste “tanden” beginnen te lopen dan is  de paddenstoel uitgegroeid. Hierdoor bezit het meer energie en kan je het 4 dagen langer in de koelkast houden.

Kammetjesstekelzwam synoniemen

Coral tooth mushroom, Kammetjesstekelzwam, Hericium coralloides

Wil je ons volgen?

Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.

Samenwerking

Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.