Fluweelpootje informatiepagina
“Ook wel bekend als Enoki”
Beschrijving
Het fluweelpootje is een paddenstoelen soort die veel gekweekt wordt in Azië. De naam in Azië voor het fluweelpootje is Enoki of Enoki-take. Het fluweelpootje ziet er heel anders uit in de natuur dan de versie die je kan kopen in de winkel of toko.
De paddenstoel is in de natuur compleet anders qua kleuren en vorm. Het heeft een korte voet en geel/bruin/oranje hoed.
De gecultiveerde versie is lichtelijk gemanipuleerd om zijn unieke lange voet en kleine hoed te krijgen. Door de manipulatie van de hoeveelheid licht is de kleur altijd wit/geel.
Het is een paddenstoel die je overal in de wereld kan vinden waar een gematigd klimaat is. De vrucht is meestal een cluster van kleine zwammen die een diameter hebben van ongeveer 1 tot 5 cm. Het heeft een lange voet.
De natuurlijke groeiomgeving van het fluweelpootje waar ze graag op groeien is hardhout en soms zijn ze te vinden op het hout van coniferen(naaldboom).
Ze komen in de natuur tevoorschijn in de late herfst en de vroege winter.
Het is een medium agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.
Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 1 graden, maar door de groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren. Het is gebruikelijk dat er primordia verschijnselen – dit is de fruitvorming van de eerste paddenstoelen – ontstaan als je het in de koeling doet.
Speciale eigenschappen van het fluweelpootje
- Heerlijke paddenstoel.
- Erg populair in Azië.
- Gedijt in goed in een koudere omgeving.
Fluweelpootje producten
Smaak
Fluweelpootje producten
De smaak van het fluweelpootje vers is heel erg anders dan andere paddenstoelsoorten. Het is een smakelijke paddenstoel die in zijn geheel kan worden. Het is door de lange voet aan te raden om het in stukjes te snijden. De textuur is vleesachtig.
De houdbaarheid is lang van vers fluweelpootje.
Om het te koken is het kort bakken op hoog vuur afdoende.
Recepten
Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de sterke structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger. Er zijn veel Aziatische recepten, die gebruikmaken van het fluweelpootje. Het heet dan Enoki of Enoki-take.
Je kan er soep meemaken maar ook mee roerbakken. Frituren van de paddenstoel is ook een optie mits je het niet te lang doet (max 30 seconden). Zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.
Het fluweelpootje is goed te combineren met zonnebloemolie, sesam olie, koriander, munt, peterselie, knoflook, gember, basilicum, oregano, soja, piri piri saus, paprika, dragon, noedels, pasta, rijst.
Voedingswaarde (per 100 gram)
Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde fluweelpootje)
- Kcal. 346
- Proteïne 26,59
- Vetten 3,06
- Koolhydraten 52,95
- Suikers 22,40
- Calcium 0,014
- Koper 0,00061
- Ijzer 0,008
- Zetmeel 3,1
- Vitamines D 113 IU
Medicinale eigenschappen
Er zijn meerdere gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan het fluweelpootje. We geven hier een paar voorbeelden.
- Antivirale & antibacteriële eigenschappen.
- Veel anti-oxidanten.
- Verbeterde stoelgang.
- Versterken van het immuunsysteem.
Kweken
Het substraat is door het middelmatige agressieve karakter van het mycelium in staat om vrij snel te koloniseren. Steriliseren is voor deze soort aan te raden.
Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is stro, koffiedik, hardhout, karton, papier etc.
Incubatie fase
Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert.
Temperatuur: 21-24°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 14 – 18 dagen
CO2: >5,000 ppm
Verse lucht: 0-1 per hour
Licht: n.v.t.
Primordia fase
Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.
Temperatuur: 4 – 10°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: 2,000 – 4000 ppm
Verse lucht: 2 – 4 per hour
Licht: 20 – 50 lux (6500 kelvin)
Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.
Temperatuur: 10 – 16°C
Vochtigheid: 90 – 95%
Tijdsduur: 5 – 8 dagen
CO2: 2,000-4000 ppm
Fresh air exchange: 2 – 4 per hour
Verse lucht: 20 – 50 lux (6500 kelvin)
Per oogst ongeveer 10/12 dagen tot volgende oogst
Oogsten
Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %
Ongeveer 2 á 3 oogsten.
Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.
Hoe fluweelpootje te oogsten?
Het fluweelpootje kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Wanneer het hoedje nog mooi rond is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 4 dagen langer in de koelkast houden.
Fluweelpootje synoniemen
Flammulina velutipes, Enokitake, Nametake, The golden mushroom, The velvet shank, Enoki, The winter mushroom, Yuki-motase, Snow mushroom, Snow peak mushroom, The velvet, The furry foot Collybia, Agaricus velutipes, Collybia eriocephala, Collybia veluticeps, Collybia velutipes, Gymnopus velutipes, Myxocollybia velutipes, Pleurotus velutipes, Slimy mushrooms
Wil je ons volgen?
Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.
Samenwerking
Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.