Bleke oesterzwam informatiepagina
“De oesterzwam van het voorjaar”
Beschrijving
De bleke oesterzwam is erg gerelateerd aan de grijze oesterzwam.
De grote verschil tussen de twee is de jaargetijden waarin ze groeien en op welke soort bomen je ze kan vinden.
Een bleke oesterzwam groeit ook op naaldbomen maar ook op hardhout bomen.
Het is een soort die wat beter gedijt in kouder gematigd klimaat. De paddenstoel komt tevoorschijn wanneer de winter voorbij is. Deze oesterzwam is een echte lente paddenstoel.
De vrucht is meestal een cluster van kleine tot grote zwammen die een diameter hebben van ongeveer 5 tot 20 cm. Het heeft een kleine tot middelgrote voet.
Bleke oesterzwammen hebben een licht grijze/beige kleur, sommige hebben een roze/oranje gloed.
De natuurlijke groeiomgeving waar ze graag op groeien is hardhout, sommige naaldhout soorten.
Het is een agressieve soort (qua kolonisatie snelheid) maar bij een te hoge temperatuur zal het mycelium sterven/zwakker worden.
Opslaan voor later gebruik moet minimaal hoger zijn dan 1 graden, maar door de agressieve groei van het mycelium is het doorkweken (van moedercultuur) te adviseren.
Speciale eigenschappen van bleke oesterzwam
- Smakelijke paddenstoel.
- Snelgroeiend mycelium.
- Lijkt erg veel op de pleurotus ostreatus
Bleke oesterzwam producten
Smaak
Bleke oesterzwam producten
De smaak van de bleke oesterzwam vers lijkt heel erg veel op de grijze oesterzwam.
Het heeft een zachte umami en nootachtige geurkenmerken. Rauw heeft de paddenstoel een milde (umami) smaak.
Na een paar dagen veranderd de kleur langzaam naar grijs/wit. Dit is het teken dat je de paddenstoel moet gaan gebruiken want niet lang daarna zal het bederven.
De sporen maken de kleur witter.
De jonge (verse) bleke oesterzwam heeft een superieure smaak tegenover een oudere (verse) bleke oesterzwam.
Als je de paddenstoel roerbakt dan heeft de textuur wat weg van mals kalfsvlees. De paddenstoel heeft daardoor een milde smaak.
Recepten
Goed te gebruiken voor diverse gerechten. Door de sterke structuur van de paddenstoel is het een uitstekende vleesvervanger.
Je kan er een pasta meemaken maar ook een risotto. Het roerbakken of frituren van de paddenstoel is ook een optie. Mits het voldoende doorbakken is zodat het de kruiden/smaken van het gerecht voldoende opneemt.
De bleke oesterzwam is goed te combineren met o.a. olijfolie, boter, sesam olie, pepers, rode wijn, thijm, knoflook, uien, basilicum, oregano, soja saus, paprika, prei, noedels, pasta, rijst en aardappelen.
Voedingswaarde (per 100 gram)
Voedingswaarde (per 100 gram gedroogde bleke oesterzwam)
- Kcal. 360
- Proteïne 27,25
- Vetten 2,75
- Koolhydraten 56,53
- Suikers 18,10
- Calcium 0,020
- Koper 0,169
- Ijzer 0,910
- Zetmeel 2,7
- Vitamines D 116 IU
Medicinale eigenschappen
Bevat veel anti-oxidanten.
Kan mogelijk de suikerspiegel verlagen. Een studie op kleine schaal gaf positieve eerste resultaten.
Kan het immuun systeem versterken. Bezit anti-virale eigenschappen.
Kweken
Het substraat is door het agressieve karakter van het mycelium in staat om snel te koloniseren en is zelfs in staat om niet gesteriliseerde substraat te koloniseren. Alhoewel het altijd beter is om het substraat wel te steriliseren.
Substraat soorten waar het o.a. op kan groeien is stro, koffiedik, hardhout, naaldhout, karton, papier etc.
Incubatie fase
Incubatie is de fase waarin het mycelium van de paddenstoel het substraat koloniseert.
Temperatuur: 24°C – 29°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 8 – 14 dagen
CO2: 5,000 – 20,000 ppm
Verse lucht: 1 per hour
Licht: n.v.t.
Primordia fase
Primordia is het fruiten in gang zetten door de omstandigheden te veranderen en het mycelium activeren om een paddenstoel te gaan vormen.
Temperatuur: 10 – 24°C
Vochtigheid: 95 – 100%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: 400 – 800 ppm
Verse lucht: 5 – 7 per hour
Licht: 1,000 – 1,500 (2,000) lux (6500 kelvin)
Fruit fase
Is de fase waarin de paddenstoel zich vormt.
Temperatuur: 18 – 24°C
Vochtigheid: 85 – 90%
Tijdsduur: 3 – 5 dagen
CO2: 400 – 800 ppm
Fresh air exchange: 5 – 7 per hour
Verse lucht: 1,000 – 1,500 (2,000) lux (6500 kelvin)
Per oogst ongeveer 7/10 dagen tot volgende oogst
Oogsten
Tussen oogsten vochtigheid tijdelijk opvoeren tot maximaal 95 %
Ongeveer 2 á 5 oogsten.
Haal wel elke keer al het vruchtvlees weg bij elke oogst.
Hoe bleke oesterzwam te oogsten?
De bleke oesterzwam kan je het beste oogsten net voordat het helemaal volgroeid is. Hierdoor bezit het meer energie en kan je 5 dagen langer in de koelkast houden.
Bleke oesterzwam synoniemen
Bleke oesterzwam, oesterzwam, Phoenix oyster, Pleurotus pulmonarius, the Indian oyster, the Phoenix mushroom, Dhingri, Pleurotus sajor-caju
Wil je ons volgen?
Tuintje van Adam kan je volgen om de laatste updates te ontvangen.
Samenwerking
Wij staan altijd open voor mogelijke samenwerkingen. Heb je een idee, verzoek of algemene interesse? Neem hier dan contact met ons op.